Az ideális dohányzóasztal nyomában

Megosztás

A dohányzóasztalok sok otthonban mostoha szerepet kapnak, csupán lerakóként használják őket, pedig ennél sokkal többre hivatottak, meghatározóak lehetnek a helyiség stílusa szempontjából, teljessé tehetik a nappalit.

Persze kis nappalikban, helyszűke esetén nem véletlen sodródik a perifériára ez a bútordarab, azonban ha megvan az igény bennünk a lakótér dekorálására, stílusos kialakítására, nagyobb figyelmet kell szentelnünk neki. Rendszerint a kanapék, fotelek kiegészítője, és mint ilyen, a háziak számára lábtartóként is funkcionálhat. A választásnál vegyük figyelembe igényeinket, az egyéb berendezéseket, különösen a kanapét, az enteriőr stílusát! Mutatjuk, mire figyelj még, hogy megtaláld az ideális dohányzóasztalt a Dublino Home kínálatában!

Központi elem vagy csak egy kiegészítő?

A nappali az otthonok központi helyisége, a vendégfogadás tipikus tere, így kialakítására kiemelt figyelmet fordítunk, megpróbáljuk a lehető legjobban ízlésünkre szabni. Rendszerint a kanapé kiválasztására fókuszálunk, más részletekre kevesebb figyelem jut, illetve sokan nem is tulajdonítanak jelentőséget a dohányzóasztalnak, pedig ennek a kis méretű bútordarabnak nagy jelentősége lehet. Dönthetünk úgy, hogy a helyiség középpontjába állítjuk, ekkor igyekezzünk karakteres darabot választani! Ezek legtöbbször inkább design elemek, kevésbé hangsúlyosak a funkció szempontjából.

Amennyiben a praktikum felől közelítjük meg a kérdést, azt kell eldönteni, mi mindent szeretnénk elhelyezni rajta? Inkább asztalként funkcionál akár étkezésre is, vagy lerakó lesz belőle könyvek, folyóiratok, távirányítók és más apróságok számára, így a periférián helyeznénk el?

Milyen szempontokat vegyél figyelembe?

A dohányzóasztal mérete fontos kérdés, általános szabályként elmondható, hogy hossza ne haladja meg a kanapé szélességének ⅔-át, magassága pedig legfeljebb ugyanakkora legyen! Ellenkező esetben esetlennek hat, felborítja a nappali arányait.

A forma tekintetében is a kanapét vedd alapul, de a szőnyeg, a nappali más berendezései is befolyásolják. Választhatsz szögletes, kerek vagy ovális, de akár aszimmetrikus asztallapot is. Egy dohányzóasztal lehet egy valódi műalkotás, egy szoborszerű darab. Anyagában igazodjon a bútorokhoz, a helyiség stílusához. Érdemes a praktikumot is szem előtt tartani, a funkcióhoz, valamint a család összetételéhez igazítani.

Válassz hozzád illő darabot!

Hogy kinek milyen stílusú, megjelenésű dohányzóasztal lesz a megfelelő, egyéni döntés kérdése, az óriási kínálatból nem könnyű a választás.

Elképzelhető, hogy idegennek érzed ezt a bútordarabot, mégis hasznos lenne valami, amire időnként lepakolhatnál néhány apróságot, amire felrakhatnád a lábadat tévézés közben vagy leültethetnél egy vendéget. Jusson eszedbe ilyen esetben az ottomán, amely igazi modern, moduláris bútordarab!

A választásnál azonban ne csak a dohányzóasztal kinézete legyen a döntő, törekedj a harmónia kialakítására, olyat válassz, amely illik a nappali stílusához és megfelel a funkciónak!

Kapcsolódó cikkek